Overslaan naar inhoud

Maak een frisse fruitsalade van jouw social media management

Zullen we het eens hebben over social media? Niet te verwarren met social selling, daar komt immers veel meer bij kijken dan enkel wat social posts. Toch hangt er daar nog veel laaghangend fruit. Het plukseizoen ligt inmiddels achter ons, maar wij gaan er toch nog een keer voor.

 

Laaghangend fruit

 

Het antwoord op die vraag is: wees daar waar jouw klanten zitten. Verkoop je B2B diensten aan grote KMO's, dan heb je aan Snapchat of TikTok niet heel veel. LinkedIn is dan jouw walhalla. Zit je in de product business voor hippe dertigers, dan kan je beter mee zijn met de Instagram trends. Facebook is ideaal om de ouders van die hippe dertigers te bereiken. En Twitter...tja dat is stilaan een dood vogeltje. Vertrek niet vanuit je eigen social consumptie maar denk vanuit je doelgroep. Studio 100 verkoopt ook geen Kabouter Plop puzzels op Pukkelpop. Hieronder wat cijfermateriaal van imec mocht je ons niet geloven.

Gebruik Social Media in 2021 - digimeter

Je kan ervoor kiezen om je social kanalen ad hoc in te zetten. Niets mis mee want het is een feit dat er heel wat tijd kruipt in een planmatig social media beheer. Met de nadruk op planmatig. Meta is de achterkant van Facebook en Instagram. Daar vind je interessante inzichten over het sociodemografisch profiel van je volgers. Intussen ben je vertrouwd met Google Analytics na de mail van gisteren. Daar zie je in de acquisitie- en conversiepaden dan weer via welke social kanalen mensen op je website belanden.
 

Een sappige appel

 
Maak een sociodemografische schets van je volgers. Welke van je bestaande kanalen spreken welke doelgroep aan (geslacht, leeftijd, interesses) en welke kanalen ontbreken nog om jouw ideale publiek te bereiken? Focus daarbij op content. Niet het synoniem van tevreden maar 'het brengen van inhoud'. Dat is waar het om draait op social media. En bij uitbreiding op al jouw communicatiedragers (website, webshop, blog, nieuwsbrief,...).
 
Content is geen losstaand iets: in een groter plan bepaalt het de perceptie die mensen over jou hebben. Het geeft een beeld van wat jij weet, kan, belangrijk vindt, doet,... Dat kan in de vorm van teksten, beelden, foto's, video's, Reels,.... Met andere woorden het zet jouw (personal) brand in de markt. Inhoudelijk kan je best je content verdelen over vier categorieën:
  • Entertainment: hoog fun gehalte
  • Inspirerend: quotes, motivatie, klantencases,...
  • Informerend: educatieve content, cijfermateriaal,...
  • Team: de mens achter het merk zodat het 'smoel' krijgt
Als je erover waakt dat je een goede verdeling over deze vier thema's hebt, dan ziet je content er alvast evenwichtig uit. Door de juiste hashtags toe te voegen, breng je je content direct bij personen met exact die interesse.
 
💡TIP: Typ eens wat hashtags in die bij jouw merk passen, volg ze en gebruik ze zelf.
 
 

Een peer met stevige beet

 
Het ding met content is: de mogelijkheden zijn oneindig. Zonder plan loop je binnen de kortste keren naast het pad van je merk. Voor de duidelijkheid: dat is niet goed. Planmatig content creëren doe je aan de hand van een toptopical kalender. Toptopicals zijn specifieke dagen die algemeen gekend en gevierd worden: Kerst, Moederdag, Dag van de Diabetes, Dag van de Verloren Sok,... Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.
 
Online vind je tal van voorbeelden van inhaakkalenders of toptopical kalenders. Download eentje en werk vanuit een spreadsheet. Of gebruik een gratis tool zoals Trello die superhandige templates heeft om je op weg te helpen. Dankzij de taken, labels en deadlines die je kan toevoegen, vergeet je niets en zet je je team aan het werk.
 
Trello: handige tool voor planning en project management
 

De kers op....jouw profiel

 
Je maakt werk van entertainende Reels, informatieve stories en er komt een nieuwe ontdekker voor de eerste keer terecht op je profiel. Daar, binnen de 7 seconden, op basis van je bio en de meest recente posts beslist zij/hij je te volgen of niet. De kers op je profiel: maak werk van je bio. Om te beginnen een herkenbare, duidelijke profielfoto. Hetzij van je logo, hetzij van je snoet. In je Instagram bio heb je een beperkt aantal karakters, denk goed na. Geef de kern mee maar blijf ook niet te vaag.
 
Op Facebook en LinkedIn heb je gelukkig meer schrijfruimte, maak daar gebruik van. Voeg in de bio je website adres mee. Op Instagram kan je maar één link invoegen wat niet altijd praktisch is. Daarom werk je best met een link verzamelaar zoals linktree of Later. Daarmee maak je een link aan waarachter je meerdere url's kan verstoppen in handige knoppen.
 
IG profiel.         Linktree
 

Fruitsalade

 
 
Met al deze tips maak je van je social media kanalen een frisse social fruitsalade. Het is absoluut een en-en verhaal. Dus als je het goed wil aanpakken, ga je all in. Mis je creativiteit en tijd, dan kan je je social media uitbesteden. Aan ons bijvoorbeeld.