Social Selling Secrets

Social selling is een salestechniek waarmee je via sociale media - en andere digitale pistes - een relatie opbouwt met potentiële klanten. Wat je hiervoor nodig hebt, is geduld, volharding en een plan!

"Ja maar, is dat wel nodig? Als ik regelmatig op social media eens iets post is dat wel genoeg zeker?" Was het maar zo eenvoudig. Dan had elk profiel +100K volgers en draaide elke webshop op volle toeren. Er is dus meer voor nodig. Alles begint met een doel en een plan. Social Selling staat of valt met interactie. Interactie tussen jou en je kopers. Tussen jouw kopers en hun vrienden. Tussen potentiële klanten onderling. Een aantal van die interacties heb je in handen en andere dan weer niet. Als je digitale relaties wil opbouwen met (potentiële) klanten, moeten ze je natuurlijk wel weten dat je bestaat en weten waar je te vinden. Prospecten en klanten zoeken op Google of sociale media niet noodzakelijk naar jouw merknaam maar vooral naar een bepaald product of een bepaalde dienst, al dan niet in een specifieke regio. Om het Social Selling spel te kunnen meespelen, kan je dus beter jouw online terugvindbaarheid op punt zetten.

Bereik en bereikbaarheid

Social Selling is allesbehalve een passief gebeuren. Sit back and wait, won't do the trick. Uitreiken naar potentiële klanten is een noodzaak en een deugd. Want je zal zien dat wanneer jij proactief contact legt, je diezelfde proactiviteit terugkrijgt. Net als in het 'echte' leven kan het even duren om een kwalitatieve relatie op te bouwen. Calculeer in dat dit je elke dag tijd zal kosten. Het is geen kraan die je opendraait en die instant een stroom aan leads oplevert.


Als je je business kan bouwen op mond-aan-mond reclame, dan heb je bewezen wat je waard bent. Toch is het riskant om enkel daarop te vertrouwen. Wat als er een 'new kid in town' komt? En hoe bereik je leads die zich ver buiten je bestaande netwerk bewegen. Neem het heft in handen en vergroot je actieve arena.


🏹 Jouw eerste actiepunt: kruis op de checklist hieronder aan via welke wegen jouw bedrijf bereikbaar is. Wees kritisch. Als je een chat op je website hebt staan, die nooit is ingeschakeld, tellen we die niet mee. Ben je bereikbaar via andere kanalen, voeg die dan toe aan de lijst.

🏹 Jouw tweede actiepunt: breng je proactiviteit in kaart. Via welke kanalen bereik jij anderen? De manieren die je consequent inzet, krijgen een vinkje.

Google is your friend


Je grootste Social Selling vriend is Google. Wanneer je een zoekterm ingeeft, gaat Google op zoek naar de pagina's die het best aansluiten bij jouw zoekopdracht. Dat doet hij op basis van SEO, Search Engine Optimization. Bijvoorbeeld pagina's die heel vaak jouw kernwoord gebruiken, die gestructureerd zijn opgebouwd, die makkelijk te laden zijn, die een metatekst hebben die helder en beschrijvend is, frequent back links verwerken... Kortom, veel parameters.


Je begrijpt zelf wel dat het dus cruciaal is om je website of landingspagina SEO proof te maken. Dat gaat een stuk verder dan een leuk tekstje schrijven. In de eerste plaats is het nuttig om onderzoek te doen. Via speciale tools zoals SEMrush, Yoast,Google Search Console of Rankmath doe je een SEO analyse.


Vervolgens vergt het een commerciële pen die schrijft met SEO inkt. Voortdurend. Bij elk stuk content dat je toevoegt of wijzigt, duik je in je SEO checklist. Hou de boel levendig en up to date, daar wordt Mister G blij van.


Nu je je bereik en bereikbaarheid in kaart hebt, zie je ook waar de hiaten zitten.


🏹 Jouw derde actiepunt: zowel bij bereik als bij bereikbaarheid bekijk je de items die niet aangevinkt zijn. Welke daarvan wil je op korte/middellange termijn wel implementeren? Werk voor elk daarvan een kort stappenplan uit met deadlines. Bijvoorbeeld: je wil tegen oktober op je website een (video) chat functie aanbieden.

  • Bekijk verschillende partijen (de meeste websitetools bieden dit aan via plug in apps). Pak je het graag fancy aan, dan is Videoask absoluut de moeite om eens te bekijken.

  • Voeg de kosten van de chat tool toe aan je P&L file. Om een goed overzicht te bewaren over je rendabiliteit breng je alle kosten en omzet samen in een spreadsheet.

  • Plan tijdig een halve dag in om alles te configureren en aan te passen aan je huisstijl.


Hoe moet het verder?


Als je na het lezen van deze blog overtuigd bent dat jij meer werk moet maken van je Social Selling plan, dan zijn we in ons opzet geslaagd. Heb je daar wat meer hulp bij nodig, dan bieden we dat in verschillende vormen. En met plezier. Zo kunnen wij doen waar we gelukkig van worden en kan jij focussen op jouw enige echte prioriteit: je business runnen.


Mail me (celine@walhallabranding.com) met je vraag en we plannen een kennismakingsgesprek. Of ga DIY-gewijs zelf aan de slag met ons e-book 'Efficiënt ondernemen.'. Céline12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven