Overslaan naar inhoud

Bereik meer met je Instagram Reels

Instagram is nog steeds een relevant medium, ondanks de explosieve groei van TikTok en de continuïteit van Facebook. Waarom dat is, vertellen we in een eerdere blog. Dat Instagram de commerciële doelen van jouw onderneming kan dienen, staat als een paal boven water. Maar dan moet je wel weten hoe je het volle potentieel van Instagram benut, namelijk hoe je met Reels werkt. 

Het mysterie van het algoritme

Laat me alvast één mysterie uit de wereld helpen, namelijk dat van het befaamde en beruchte Instagram algoritme. Er is namelijk niet 1 algoritme. Een algoritme is een systeem van signalen en reacties. In werkelijkheid bestaan er meerdere van die systemen die elk op hun eigen manier een bepaalde ranking toekennen en gaan bepalen of jouw content de moeite waard is om wijds verspreid te worden over het platform. 

Deze signalen zijn gebaseerd op informatie over accounts, gebruikers en hun voorkeuren. De volgorde waarin content verschijnt, wordt bepaald door de belangrijkste signalen en de relevantie verschilt nog eens per onderdeel. Een korte uitleg eerst en dan zie je verderop wat het belang is van elk signaal per onderdeel.

1. Populariteit van de post/reel
Dit gaat over het aantal likes, comments en saves en algemenere informatie, zoals de inhoud zelf, wanneer het gepost is, of het een video of afbeelding is en of er een locatie aan is toegevoegd. Ook de kijktijd telt mee. Hoe completer een post. hoe beter.

2. Informatie over het postende account
Zo schat Instagram in hoe interessant dit account voor gebruikers kan zijn. Hierbij wordt gekeken naar de totale interactie die een account gemiddeld opwekt. Leveren de posts veel likes, comments en shares op? Goed voor de ranking.  

3. Activiteit van de gebruiker
Dit helpt Instagram te begrijpen wat de gebruiker interesseert. Het bevat signalen zoals hoeveel en welke berichten hij of zij leuk vond.

4. De interactiegeschiedenis van een gebruiker met een account
Dit helpt Instagram een idee te geven over hoe geïnteresseerd een gebruiker is in de content van een bepaald account. Welke interactie is er met dit account, zoals comments op posts, DM's,.... Een signaal hierbij is de interactie met elkaar.

Feed en Stories

 • Populariteit van de post
 • Informatie over het account dat post
 • Activiteit van de gebruiker
 • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post

Ontdekken

 • Populariteit van de post
 • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post
 • Activiteit van de gebruiker
 • Informatie over het account dat post

Reels

 • Activiteit van de gebruiker
 • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post
 • Populariteit van de reel
 • Informatie over het account dat post

 

Wist je dat binnen de drie seconden iemands brein beslist om te blijven hangen bij jouw post of niet? En binnen de 7 seconden krijg je een tweede en laatste kans om te bewijzen dat het een goede beslissing was.

 

Stappenplan voor een succesvolle Reel

Stap 1: weten wat je wil

Ik verwijs opnieuw - en misschien tot vervelens toe - naar je contentstrategie en doelgroepbepaling. Als je niet weet wat je wil bereiken en wie je wil bereiken, spaar jezelf dan de moeite en duik het social media rabbit hole in. Weet je wel waarom en voor wie je een Reel maakt, denk dan alvast na over de call-to-action die je zal meegeven. Wil je dat ze je post bewaren? Dat ze commenten? Een DM sturen? Via de link in bio surfen? Begin with the end in mind.

Stap 2: storyboard en script

Werk een inhoudelijk script en een visueel storyboard uit. Hoe preciezer je weet wat je wil, hoe vlotter het opnemen zal verlopen. Wist je dat binnen de drie seconden iemands brein beslist om te blijven hangen bij jouw post of niet? En binnen de 7 seconden krijg je een tweede en laatste kans om te bewijzen dat het een goede beslissing was. Drie seconden. Daarin moet de magie gebeuren.

Start altijd met een haak. Een open vraag die jouw publiek aanspreekt, een probleemstelling die herkenbaar is voor je doelgroep, een uitnodigende zin,... Enkele voorbeelden:

 • 'Kijk tot het einde'
 • 'Snelle hack'
 • 'Dit verandert je leven',
 • 'Stop met',
 • 'Wedden dat je dit nog niet wist',...

Bouw vervolgens een climax in. Heb je voldoende tijd, geef dan waarde mee in tekst op beeld. Wil je het kort houden, deel je kennis dan in de caption. Eindig altijd met een duidelijk call-to-action. Voorbeeld:

'Dit moet je weten over het Instagram algoritme. (haak) IG kijkt niet enkel naar engagement maar ook naar deze metric. (climax)
Lees meer in de caption. (CTA)'

Stap 3: goede beelden

Maak leuke beelden. Ga voor een snelle foto collage of ga voor een video (compositie). Mensen in beeld doen het altijd goed. Tegenwoordig doen Reels van 7 seconden het erg goed, zelfs met eenvoudige beelden. Het hoeft dus niet altijd op Hollywood niveau te zijn. Hou wel rekening met het frame en de ruimte die je hebt. Rechts en onderaan verlies je bijvoorbeeld heel wat plaats. Daar laat je dus best niets belangrijks gebeuren.

Stap 4: vlotte montage

Video beelden draaien, dat vergt wat oefening. Net zoals het monteren. Moet het snel gaan of ben je op locatie, dan kan het perfect in de app zelf. Wil je meer opties, kies dan voor montage apps zoals Canva, Lightroom of Capcut. Deze laatste is zeker handig wanneer je je video wil ondertitelen, want dat gaat vanzelf. De opties met lettertypes, bewegingen, stickers etc zijn quasi eindeloos. 

 

De interactie binnen het eerste kwartier zal bepalen of je Reel aan een grotere groep mensen wordt getoond.

 

Stap 5: parameters bij het posten

In de allerlaatste fase, net voor je post, kan je nog wat parameters juist zetten die een extra push kunnen geven aan je bereik. Is de locatie relevant, voeg dan zeker een locatie tag toe. Is jouw business louter digitaal, dan heeft het weinig nut. Voor een lokale ondernemer daarentegen, des te nuttiger. Verder krijg je sinds kort de mogelijkheid om onderwerpen toe te voegen aan je Reel. Deze fungeren als SEO en helpen Instagram om jouw Reel bij mensen te krijgen die interesse hebben in dit topic en dus ook meer geneigd zijn je Reel te liken of jouw profiel te volgen. 

Vergeet niet om een bijdrager te taggen zodat die de Reel zelf ook kan verspreiden via de eigen Feed. En tenslotte, de omslag. Kies een gepast frame uit de video en zet het ook goed voor weergave in je profielraster. Toon bijvoorbeeld op de omslag je haak zodat die onmiddellijk de aandacht trekt.  

Zodra je Reel live staat, kan je deze delen in je story of vanuit een ander account een eerste duwtje geven door te liken en te saven. De interactie binnen het eerste kwartier zal namelijk bepalen of je Reel aan een grotere groep wordt getoond. Vervolgens zijn de komende 2 uur bepalend voor een verdere, bredere verspreiding of niet. Let time play in your favor.

 

Banner DIY