Overslaan naar inhoud

Loont Instagram nog de moeite?

Instagram, Facebook en TikTok: de drie grote spelers in het sociale media landschap. Als onderneming, organisatie, content creator of simpelweg sociale enthousiasteling, is de kans groot dat je bekend bent met deze platforms. We zien grote bedrijven - al dan niet succesvol - hun plek zoeken op TikTok waardoor intussen heel wat KMO's denken ook de overstap te moeten maken. Met zoveel keuzemogelijkheden en de explosieve groei van TikTok vragen velen zich af: loont Instagram nog de moeite?

 

Destination unknown

Omdat de digitale wereld zo snel evolueert, denkt men wel eens dat het sowieso kwestie is van op de eerstvolgende trein te springen wanneer die passeert. Maar waarom zou je dat doen wanneer de trein waar je op zit nog steeds onderweg is naar jouw bestemming en de juiste passagiers aan boord heeft? Het probleem is dat heel wat organisaties niet goed weten wat die bestemming moet zijn noch wie de juiste passagiers zijn. Als je hoge verwachtingen hebt van de sociale media en vaak gefrustreerd of ontgoocheld achterblijft, is dat waarschijnlijk omdat je geen duidelijke contentstrategie hebt. Met die strategie en met een concrete persona omschrijving (een goed beeld van je gewenste doelgroep) start de reis.

Het is dus slim om even te bekijken wie op welk kanaal zit. Je zal zelf vaststellen dat de populaties van facebook en Instagram elkaar alsmaar meer overlappen. 'Facebook is voor ouderen', die boutade kunnen we dus klasseren. Wel zie je dat de +55-jarigen - zonder hen 'oud' te durven noemen - zich comfortabel voelen op Facebook. Logisch ook aangezien ze al lang vertrouwd zijn met die platform en minder digitaal avontuurlijk zijn dan de generaties die hen opvolgen. Dat Instagram niet langer het kanaal van uitsluitend jongeren is, zien we in de grafiek hieronder. Ook logisch want heel wat Boomers hebben intussen wel vlotjes de weg naar Instagram gevonden. Al gedragen zij eerder als een kijkend dan een creërend publiek. 

De socio-demografische realiteit van Instagram is dat daar het gros van de doelgroep van heel wat bedrijven zit: actieve mannen en vrouwen verspreid over drie generaties met een ruime kijk op de wereld en een kritische blik op content. De verdeling man-vrouw is quasi een gelijkstand. Bijna 70% van alle gebruikers is tussen 18 en 44 jaar, een zeer gegeerde doelgroep bij veel bedrijven die enerzijds zoeken naar verjonging van hun klanten en anderzijds een koopkrachtige doelgroep voor ogen hebben.

 

 

Op zoek naar merken

Instagram, ooit begonnen als een platform om foto's te delen, is uitgegroeid tot een uitgebreide community waar mensen hun leven, passies en creativiteit kunnen delen. Met een gebruikersbestand van meer dan een miljard actieve gebruikers per maand is Instagram een waardevol middel geworden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Want wie dacht dat Instagram een jongerenkanaal is voor dwaze dansjes en entertainment, die heeft het mis. Cijfers van DataReport tonen duidelijk dat Instagram nog steeds een zeer relevant medium is voor commerciële en niet-commerciële organisaties. TikTok gebruikers zijn op zoek naar ontspanning en beschouwen het eerder als een streaming dienst. Zouden we hen bestoken met advertenties en zakelijke content, dan zullen ze zeer snel de weg vinden naar een nieuw platform dat opnieuw een clean sheet aanbiedt. Terwijl Instagram gebruikers net aangeven graag gebruik te maken van de app om onderzoek te doen naar producten en in contact te komen met nieuwe merken. Het meest van alle social media kanalen zelfs.  

Moeten we de vraag nog beantwoorden? Ja, Instagram loont nog steeds de moeite! Met de kanttekening dat je dan wel zijn volle potentieel dient te benutten.

 

 

Ja, Instagram loont nog steeds de moeite! Met de kanttekening dat je dan wel zijn volle potentieel dient te benutten.

 

Volle potentieel benutten

Als je een succesvol Instagram-account wilt hebben, is het belangrijk om meer volgers te krijgen en een community op te bouwen. Dit kun je doen door regelmatig interessante content te posten die relevant is voor jouw doelgroep. Ga interactie aan met andere gebruikers. Door te reageren op reacties en berichten van je volgers, laat je zien dat je betrokken bent bij jouw community. Verder kun je ook samenwerken met andere accounts om jouw bereik te vergroten en meer volgers te krijgen. Het is belangrijk om consistent te zijn en te blijven experimenteren om te zien wat werkt en wat niet. Door deze tips toe te passen, kun je meer volgers krijgen en een actieve community opbouwen op Instagram.

Vergeet hashtags

Sta me toe dat even te nuanceren. Hashtags vormen nog steeds een belangrijk zoekmiddel voor jouw content. Door consequent dezelfde hashtags te gebruiken en die aan te vullen met toepasselijke hashtags voor jouw post/Reel, blijf je op de radar van geïnteresseerden verschijnen. Alleen zijn hashtags niet (langer) zaligmakend. 

Net zoals Google werkt met Search Engine Optimization, maakt intussen ook Instagram gebruik van SEO. 'Waar zit dat dan?', hoor ik je denken? 'Overal waar het kan'. Het begint met het toevoegen van keywords in je gebruikersnaam en bio. Verder doorzoekt the Gram ook je captions en zelf de copy op beeld bij Reels en Stories. Trucje van de foor: voeg aan je Reel een vijftal slimme zoekwoorden toe, maak ze quasi onzichtbaar door de kleur aan te passen aan je achtergrond en ze heel klein te verstoppen in een hoekje. 

Bij het posten van een Reel kan je bovendien tot drie onderwerpen linken. Op basis van die onderwerpen wordt jouw Reel al dan niet getoond aan anderen op basis van hun eerdere interacties met deze topics.

Maak het lang

Een van de geheimen van het algoritme, is dat de tijd die een user blijft hangen bij jouw content de 'ranking' van je post/Reel bepaalt. Hoe langer mensen ernaar kijken, hoe meer mensen het te zien krijgen. Zo kan je het heel simplistisch bekijken. Andere factoren die je ranking bepalen, zijn: eerdere interacties tussen jouw profiel en de user, het succes (lees: engagement) van de post, het gemiddelde engagement van je andere content en de interesse van de users (vandaar het nut van SEO). Wetende dat leestijd wordt beschouwd als engagement, heb je er dus baat bij dat users lang blijven hangen. 

  1. Gebruik eens een ander formaat dan vierkant: ratio 4:5 (1080x1035 pixels) bijvoorbeeld. Scrollend op mobiel, neemt jouw beeld dan snel het hele scherm in. Dat valt op.
  2. Maak een carroussel. Meer beelden bekijken, duurt langer.
  3. Schrijf een lange caption. Wil je dat de caption helemaal wordt gelezen, zet dan je beste storytelling skills in. Vertel een verhaal, zorg voor een 'ademende' opbouw met alinea's en voeg emoji's toe om het oog te blijven vangen.

En Reels dan maar?

Als daar nog enige twijfel over bestond, Reels zeker weten. Waar je met posts en Stories grotendeels je bestaande volgers bereikt, boren Reels een hele nieuwe wereld aan. Spoiler alert: dit is geen short cut naar een groeiend volgers aantal. Het is absoluut de weg ernaartoe maar het vergt veel oefening om ze goed te krijgen en het vraagt volharding. Consistentie in je vormgeving, overtuigende content, kennisdeling en consequent posten. Veel. Heel veel. Hoe je converterende Reels maakt, lees je in deze blog.

Samengevat

Of Instagram voor jou het juiste kanaal is, dat kan enkel jij weten op basis van je strategie en je doelgroepbepaling. Algemeen gesproken kan ik je garanderen dat Instagram nog lang niet op zijn retour is. Sinds 2021 verdubbelde het aantal Instagram gebruikers. Veel meer volk en dus veel meer content, wat maakt dat het engagement overall drastisch is gedaald. Maar dat betekent niet dat het niet meer 'the place to be' is. Integendeel. Het toont aan dat er een groeiende interesse is en dat gebruikers Instagram beschouwen als een verlengde van Google waarbij ze bewust op zoek gaan naar content. Voor bijna 70% van de gebruikers is het een gigantische etalage waarnaar ze graag kijken. 

Ken je publiek, creëer content op hun maat en maak gebruik van de nieuwe slimmigheden die het platform je biedt. Dan loont Instagram absoluut de moeite!