Overslaan naar inhoud

5 tips voor een slim contentmarketingplan

Ik start deze blog met een gevaarlijke gedachte: de aanname dat je de missie en visie van je bedrijf helder neergepend hebt. Van daaruit start een goed contentmarketingplan namelijk. Zonder missie en visie is je contentmarketingplan een samenraapsel van ideeën en losse flodders. Ik ga er dus van uit dat je weet waar je naartoe wil en dat je zoekt naar slimme manieren om daar te geraken. Deze vijf contentmarketing tips zetten je op weg en zijn een absolute must. Niet overslaan deze.

Tip 1: Stick to your guns

Mijn advies aan klanten is altijd: ‘Ken je concurrenten maar kopieer hen nooit.
Je weet niet wat hun beweegredenen zijn, kostenstructuur, cashflow, doelgroep, missie,… Net dat speelt allemaal mee wanneer je bepaalt of je op de kar van de seizoenskortingen springt.

Laat je hoofd niet gek maken. Bepaal je tactiek en hou eraan vast. 

 

Door voortdurend van koers te veranderen verlies je je eigenheid. Als jij niet meer weet waar je voor staat, hoe verwacht je dan dat je publiek het weet?

 

Tip 2: Schrijf je merkpositionering uit

Nu denk je: "Jaja, niet nodig. Ik heb het duidelijk in mijn hoofd." Kan best zijn, maar daardoor is de kans groot dat je je verhaal geleidelijk aan vervormt en bovendien moet je het aan partners en leveranciers keer na keer uitleggen. Doe jezelf een plezier en pen het neer. De ideale opener op je website trouwens, zeker als je het door een ervaren, commerciële copywriter laat uitschrijven. Eens het op papier staat, zal je zien dat het ineens een echte hou-vast wordt. Jouw baken die licht werpt op twijfels en grijze zones in je positionering. Dit neem je op in je merkverhaal:

Merknaam

In de keuze van je bedrijfsnaam breek je je hoofd of misschien niet, en springt er meteen iets te binnen.
Voldoet die naam?

1) Vermijd te lange namen. Mensen moeten weten hoe ze je moeten zoeken en dus moeten ze het kunnen onthouden en schrijven.
2) Vermijd een te generieke die in jouw sector niet onderscheidend is. Frituren met de naam ‘Het patatje’ zijn er meer dan genoeg.
3) Humor in je naam? Graag!
4) Google jouw idee. Wat vind je? Zoek die naam op Instagram. Kom je er meer dan drie tegen in Vlaanderen/België met dezelfde naam? Niet doen dan. Verander.
5) Check of de domeinnaam nog vrij is.
6) Zoek naar een naam die een verhaal herbergt. Een verhaal dat talk value heeft, een extraatje geeft en dat je overal doortrekt in je branding. Dat is een van je USP’s, je onderscheidende factoren.
7) Kies voor een naam die met je mee kan groeien. Beperk je niet tot een naam die verwijst naar je huidige locatie, je huidige aanbod (dat misschien nu nog beperkt is of later kan evolueren) of je huidige context. Denk groot. Denk groei.

Doelgroep

Laat het idee los dat je zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Denk na over jouw aanbod en over het publiek dat 1) een nood/wens heeft waaraan jij voldoet en 2) bereid is jouw prijs te betalen.

Stel een socio-demografisch profiel op van je potentiële kopers.
☝🏻 zijn het vrouwen, mannen, anders?
☝🏻 in welke leeftijdsgroep bevinden ze zich?
☝🏻 waardoor laten ze zich drijven bij een aankoop? Impuls, vrienden, trends, prestige,…?
☝🏻 hoe nemen ze info op? Welke socials gebruiken ze?
☝🏻 wat zoeken ze? Welke noden, wensen en verlangens hebben ze?

Benoem je doelgroep op je website en in je social profielen. Spreek hen rechtstreeks aan. Hoe meer je dat doet, hoe beter ze met je zullen interageren en hoe beter je hen leert kennen. 

Kiezen is niet verliezen. Kiezen is in dit geval focus houden.

 

Aanbod

Hou eenvoudiger je aanbod, hoe makkelijker. Zeker bij de start van je bedrijf. Het is niet onlogisch dat je nog wat zoekt naar de juiste prijszetting, het juiste aanbod, de juiste manier van factureren in het geval van diensten. Hoe beter afgelijnd je het houdt, hoe sneller de buitenwereld zal begrijpen waar je voor staat. Wees op je website transparant. Leg uit

  • Wat je doet
  • Voor wie je het
  • Wat dat oplevert
  • Wat de meerwaarde is
  • Welk plezier het vergroot of welke nood het opvangt
  • Hoeveel het kost
  • Hoe de betaling verloopt
Neem alle mogelijke vragen en twijfels weg, nog voor de klant ze stelt. 

 

Tip 3: Vergeet ads, ga voor organisch

Een beetje kort door de bocht misschien want uiteraard geloven we in de kracht van SEA (Search Engine Advertising en social media ads). Maar dat werkt zoals een kachel: zolang je blokken hout op het vuur gooit, verwarmt het de plek waar de kachel staat. Hoe meer hout (geld in dit geval), hoe meer vuur (bereik). SEO (Search Engine Optimization) daarentegen betekent dat je geschreven content maakt die werkt als vloerverwarming: je zet het aan en het levert je consistent een aangename warmte doorheen het hele huis. Daarom maakt het weldegelijk een verschil of je je website teksten zelf schrijft of dat overlaat aan een copwriter met SEO expertise. Je website, landingspagina, blog,... allen zorgen ze ervoor dat je bij Google op een goed blaadje komt te staan waardoor je in de zoekresultaten zo hoog mogelijk verschijnt.

 

Tip 4: Zet in op e-mailmarketing

Over deze tip kan ik een paar pagina's vullen. Het is - naar mijn mening - nog steeds een van de meest onderschatte en miskende onderdelen van een gefundeerd contentmarketingplan. E-mailmarketing is gemaakt om te schalen. Nieuwe mailadressen verzamelen is een van jouw goals. Want elk mailadres betekent potentiële omzet. Geef mensen een reden om hun mail adres achter te laten.

  • Freebie: maak een gratis contentstuk dat je weggeeft in ruil voor een mailadres. Bijvoorbeeld een gids, een checklist, een inspiratieboek,…
  • Low budget instapper: je laat mensen iets kleins kopen, een digitaal proefproduct van je aanbod zeg maar. Dat maakt hen warm en geeft jou hun data.
  • Formulier: laat hen een form invullen en stuur iets terug. Bijvoorbeeld je bent social media manager en biedt een gratis review van hun kanalen aan.
  • Inschrijven voor een (online) event
  • Landingspagina met een tijdelijk aanbod. De kortingscode volgt na het invullen van je mailadres.
  • Pop up form in verband met een promo campagne.

    Verzamelen. Verzamelen. Dat is de focus. Vervolgens gaat het om warm houden, consequent mailen, segmenteren, automatiseren,… 

 

Tip 5: Maak Reels

Het voelt alsof we in herhaling vallen want hierover schreven een toegewijde blog. Onder de vlag van Walhalla Coworking organiseerden we meerdere workshops. Video vormt een groot deel van onze contentconsumptie, het helpt je om een nieuw publiek aan te spreken en het is fun. Redenen genoeg om meer video's en Instagram Reels te maken. Wat houdt je tegen? 

  • "Ik kom niet graag in beeld." --> Jij bent als ondernemer het gezicht van je bedrijf en dat is precies wat je volgers willen zien. Mensen kopen van mensen.
  • "Ik heb daar geen tijd voor." --> Een Reel maken hoeft geen uren te duren. Gun jezelf - zeker bij de eerste keren - een uur de tijd voor het filmen, monteren en posten. Vanaf dan doet de Reel het werk voor jou. Een Reel heeft een lange levensduur en kan dagen tot weken na het posten nog nieuwe mensen naar je profiel lokken.

 

Zie je de noodzaak? Het geloof is er, de kennis nog niet. Check onze DIY Social Selling workshops waar we je al deze onderdelen leren toepassen. Jij hebt het in handen.