Overslaan naar inhoud

Copywriting en content marketing, is dat niet hetzelfde?

Copywriting is een gekend gegeven: het schrijven van een tekst voor website, folder of andere drager. Tot zover is iedereen mee. Content marketing is voor velen een vager begrip. Is dat dan niet hetzelfde als copywriting? Ja. En nee.  Het heeft iets te maken met confetti namelijk.

Content marketing dus

Content marketing is een aanpak die draait rond het creëren van content - inhoud - in alle mogelijke vormen. De meest voor de hand liggende vorm is geschreven content. Et voilà. hier doet copywriting zijn intrede. Andere vormen zijn visueel - beeldmateriaal -  en audiovisueel. De mogelijkheden daarbinnen zijn legio. We duiken er even in.

Copywriting

Tekstuele content kan meerdere doelen dienen. Het meest voor de hand liggende zijn de teksten op je website. In het ideale geval pas je die regelmatig aan. Er valt namelijk met regelmaat wel iets nieuws te melden over je bedrijf. Terugkerende bezoekers hebben een reden om terug te keren en te blijven lezen. En omdat je wil dat je website hoog rankt op Google, wil je je website copy op tijd en stond eens opnieuw in een SEO bad onderdompelen. Het is namelijk door een slimme SEO schrijfwijze dat Google je website naar boven zal duwen. Wat jou ook makkelijker bezoekers en klanten oplevert.

Andere dankbare tekstuele content vorm zijn blogs, persberichten, klantencases en nieuwsbrieven. Allemaal vergen ze een andere schrijfstijl. In een klantencase stel je op een neutrale manier een probleem-oplossing voor. Een blog mag dan weer wat meer opinie inhouden en van een persbericht verwacht je dat het voldoende nieuwswaarde heeft om te worden opgepikt. De ene content is de andere niet. 

Download hier jouw SEO checklist.

Audiovisueel

Waar een copywriter al het tekstuele heeft afgewerkt, voegt een content marketeer er visuele elementen aan toe die nodig zijn opdat de lezer het verhaal helemaal begrijpt. Illustraties, infographics, foto's,... ze versterken de woorden. 

Intussen maken video en audio volwaardig deel uit van een strategische content mix. Jongeren rekenen niet langer op Google voor informatie maar zoeken hun (on)heil in short form video content op TikTok. Hun oudere broers of zussen grasduinen op Instagram en hun (groot)ouders voelen zich helemaal thuis op Facebook. Video killed the radio star? The Buggles kregen ongelijk zo blijkt want audio maakt al enkele jaren zijn opmars. In een overprikkelde tijd brengt een podcast rust en focus. 

In professionele context zien we dan weer dat een dag bedrijfsradio een gegeerde manier is om op een originele, verbindende manier intern te communiceren en te vieren. Een dag lang interne radio, in het teken van het bedrijf en de medewerkers, het doet iets dat copywriting niet zou kunnen: mensen letterlijk bij elkaar brengen.

Confetti

Je begrijpt dat er een duidelijk onderscheid te maken is tussen copywriting en content marketing. Waar content marketing een goed gevulde kaasschotel is, is copywriting het stukje Maredsous op de plank. Lekker maar op zichzelf geen volwaardige maaltijd.

Wij geloven in de kracht van Content Confetti. Wat je ook vertelt of schrijft, alles is te herleiden tot één groot verhaal: het verhaal over jouw bedrijf. Van één content stuk knip je confetti: een reeks video testimonials die je uitschrijft in long read testimonials voor je website en knipt tot korte clips voor social media. Een opiniestuk als personal branding item dat je post op je LinkedIn profiel en in de vorm van een persbericht richting pers vertrekt. Een podcast aflevering die tot een blog wordt herleid, waaruit je een aantal quotes distilleert voor een wekelijkse social media post.

 

Content marketing matrix

Geen ontdekkingsreis zonder plan

Stel dat je ons advies opvolgt. Daar zit je dan met een pot vol confetti en geen idee waar je die moet strooien. Net daarom staat content marketing ook gelijk aan content strategie. Anders blijft het telkens een slag in het water en geraak je nog nergens. Je tekent je content strategie uit voor meerdere maanden, idealiter high level zelfs voor een jaar. Dat ga je verfijnen in een kwartaalplan dat je uitwerkt in een maandkalender en vervolgens in detail uitwerkt tot een dagplanning. Veel werk, horen we je denken. We knikken. Het is inderdaad veel werk. Maar zo weet je tenminste wel dat je werk tot iets zal leiden. Content maken zonder strategie en distributieplan kost ook tijd en levert bijlage niet zoveel op. Zonde van de tijd.

 

Uitbesteden of zelf doen?

Dat je als ondernemer een aantal taken uitbesteedt, dat vind je evident. Je boekhouding laat je doen door een expert. Aan je IT-infrastructuur begin je ongetwijfeld ook niet zelf. De poetsploeg, die zie je graag komen. De kans dat je je eigen website bouwt, is ook klein. Dat alles vergt ervaring en vaardigheden die je onmogelijk allemaal zelf kan beheersen. Wanneer het aankomt op content marketing horen we thans vaak: 'Zo wat teksten schrijven, dat doen we zelf wel.' Want Frederik, die komt vers van school dus die moet wel social media beheersen als digital native. En Carine van de receptie, die krijgt het wel altijd goed uitgelegd. Samen een goed duo voor de communicatie van je bedrijf? Niet dus. 

Content marketing vergt een visie en copywriting is een talent. Leg dat neer bij iemand die daar voldoende kaas van heeft gegeten. Zo kan jij je concentreren op jouw sterktes: je bedrijf runnen. 

Laat je graag je bestaande copy eens onder handen nemen? Of vertrekken we samen vanaf nul? Ons potlood staat scherp.

 

Nieuwsbrief Walhalla