Zo vermijd je een post-Black Friday kater


Retourtje?


Een aantal jaren geleden waaide Black Friday over naar Europa. Voor de grote ketens een handigheidje om de verkoop te boosten. Voor kleinere zaken, niet zo handig. Consumenten zijn zo gewend geraakt aan het concept dat ze de weken voor Black Friday vinger op de knip houden. Op fora vind je tips en tricks om toch de korting te kunnen pakken op producten die je voor de Black Friday deals aankocht. Gewoon retourneren en meteen opnieuw bestellen aan de voordeelprijs. Dat er voor de handelaar op 'gewoon retourneren' ook een prijs staat, daar wordt niet bij stilgestaan.


Broqué


Tegelijk hebben we de mond vol over het klimaat en onze ecologische voetafdruk. Een plakje hesp minder, dat vinden we logisch. 'Gewoon retourneren' ook. Contradictorisch maar menselijk. De instant gratification die we halen uit social media likes zoeken we ook bij het online shoppen. Het wordt ons ook zo makkelijk gemaakt om aan de verleiding toe te geven. Scrollen, klikken, toevoegen en betalen. Vervolgens kan het niet snel genoeg gaan om de levering te ontvangen. Tegen dat het geleverd wordt, zijn we vergeten wat er stond aan te komen want we hebben inmiddels alweer op de 'nu kopen' knop bij een andere winkel geduwd. Na Black Friday volgt er nog Cyber Monday en als we te zot hebben gedaan, is het Financial Hangover Tuesday.gif


Hoe nodig is nodig?


Handelaars springen intussen creatief om met de befaamde Zwarte Vrijdag. Hij kreeg al alle kleuren van de regenboog. De Lummense blijmakers-webshop Mamzel maakt er een Mamzellow Yellow dag van met bijdrage richting Kom op tegen Kanker. Het duurzame cosmeticamerk i.am.Klean begint een dagje vroeger aan hun Golden Thursday en stimuleert zo de verkoop in de fysieke winkels. In deze blog van vorige week sprak ik over Red Friday. Naar de kleur van de passie. De passie die lokale en kleine handelaars steken in hun merk. Ze gaan vaak heel bewust om met leveranciers, grondstoffen en productie wat hen niet de marge geeft om zotte kortingen aan te bieden. Meer en meer zie je het fenomeen van Green Friday opduiken. Een oproep van handelaars om op die beruchte vrijdag bewust te shoppen. Geen overdaad. Geen onnodige verzendingen heen en terug. Enkel bij lokale of duurzame merken. Enkel kopen als je het echt nodig hebt. Al is dat het lastigste. Hebben we dat soort flash sale artikelen echt nodig? Hoe nodig is nodig?


Koop gerust, snuister door de vele acties en verwen jezelf. Kies voor één of twee stuks waar je lang plezier aan beleeft en waarvan je weet wie er achter het merk staat. Eer de lokale winkels en de regionale talenten. Dat levert je niet enkel een kwalitatief product op maar je houdt er ook een feel good gevoel aan over.


Céline Malyster


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven