Vier misvattingen over een mentorship traject

Bijgewerkt op: 27 apr.


1. Een coach en een mentor, dat is hetzelfde.


Het afgelopen decennium ontsproten de coaches uit de grond als voorjaarse krokussen. In de meest uiteenlopende vakgebieden kan je je laten begeleiden door een coach: beter slapen, een evenwicht te zoeken tussen werk en privé, uitdokteren wat je wil worden nu je ‘groot bent’, leren minder nadenken, routines aanleren om je leven te structureren, mindfulness tips om het allemaal los te laten,... Heel wat nuttige levensvraagstukken die onder handen worden genomen door, ongetwijfeld, heel wat bekwame en erkende coaches.


Laten we bij de start van dit artikel dus meteen een kat een kat noemen: Walhalla doet niet aan coaching. Walhalla is een business development & branding bureau dat jouw bedrijf laat groeien van strategie tot en met uitvoering. Een van de manieren om dit ten gronde aan te pakken, is met het Pump up mentorship (PUM) traject. Onze rol als mentor vertrekt niet vanuit een of andere opleiding. Ons mentorship is het resultaat van meer dan 15 jaar ervaring in sales, marketing, communicatie en customer experience. Mentorship staat bij ons gelijk aan de combinatie tussen expertise en gezond verstand. Of zoals Martin X schrijft in zijn bestseller ‘The Ministery of Common Sense’: “Gezond verstand is inschattingsvermogen en instinct, gevormd en bijgesteld door ervaring, observatie, intelligentie en intuïtie.”.


Met ons als mentor blijft het niet bij een tweewekelijks babbeltje maar leg je verantwoording af over de vooruitgang wat een enorme stimulans is voor je bedrijf en jezelf als zaakvoerder. Wanneer je het PUM traject hebt doorlopen, dan heb je drie maanden intensief gewerkt aan je bedrijf. Je werd gechallenged en gepord, kreeg nieuwe ideeën aangereikt inclusief een plan van aanpak en je hebt effectief verandering doorgevoerd met resultaat. Bovendien blijf je achter met een roadmap met actiepunten voor je volgende groeifase.2. Een mentorship traject is tijdsintensief.


Deze staat bij de misvattingen dus uiteraard zeggen we nu: niet waar! Tegelijk voegen we eraan toe: wel waar. We verklaren ons nader:


Céline, Opperviking bij Walhalla, wordt dolgelukkig van efficiëntie. Je kan er dus op vertrouwen dat we het mentorship traject efficiënt en effectief hebben ingericht. Dat is niet hetzelfde namelijk. Voor de hele uitleg, verwijzen we graag naar een andere blog tekst maar voor nu houden we het op: ‘we spenderen zo min mogelijk tijd voor een zo groot mogelijk resultaat.’ Elke twee weken heb je een mentor call met Céline van anderhalf uur. Bij de start van het traject, komt uit een workshop van 2,5 uur een roadmap voort. Die volgen we om de twee weken op. In elke call breng je verslag uit van de actiepunten die je in de afgelopen tijd hebt afgewerkt, welke obstakels of nieuwe opportuniteiten je tegenkwam en wat de stand van zaken is. We bespreken, analyseren en sturen bij. De enige manier om iets te doen, is door eraan te beginnen. Tijdens het traject begin je niet alleen (want laat ons raden, je bent op je eentje al 100 keer aan vanalles begonnen en niet afgemaakt wegens…?), je eindigt ook. Actiepunten worden afgevinkt en dat betekent dat je daadwerkelijk de dingen aanpakt. Dat is verandering, dat leidt tot nieuwe inzichten tot groei en dat is exact waarvoor je een mentor wil, toch?gif


3. Een mentor is duur


Als je het louter bekijkt als een kost, dan kan je voor dat geld inderdaad even goed een aantal keer naar een fancy restaurant gaan. Je kan bij de auteur van dit artikel een lijstje met suggesties opvragen. Bekijk je een mentorship als een investering, dan is het een koopje. Trouwens, spoiler alert: niet aan je bedrijf werken, kost je nog veel meer. Je verhoogt je efficiëntie niet, start geen nieuwe verdienmodellen op, reikt niet uit naar een nieuwe of grotere doelgroep, voert geen operationele optimalisaties door. Dat allemaal kost je bedrijf op termijn veel meer geld. Hoe beter je werking, hoe hoger je omzet en je winst.


Het Pump up traject loopt over drie maanden en kost je €599 per maand. Zelfs met de kleinste actiepunten op je roadmap, heb je dat binnen de kortste keren terugverdiend.


Net door het investeringsbedrag laag te houden (€1.797 in totaal), is het PUM traject toegankelijk voor solopreneurs, start ups en groeiende ondernemingen. Je hoeft echt geen team te hebben om gebaat te zijn bij een mentorship.4. Mentorship, dat is zo wollig


Ook al waren de Vikingen dol op hun wollen kledij, wollig en schapen zijn niet aan ons besteed. Geef ons maar een koe want die kunnen we bij de horens vatten. Na afloop van het traject, zal je versteld staan over hoeveel er is veranderd: in jouw mindset, in je bedrijf, in je managementstijl,... Zo concreet als beton. We zien net dat heel wat ondernemers na het traject in ons walhalla blijven rondhangen en heel wat dingen uit handen geven. We nemen hun contentmarketing over, beheren hun social media kanalen, begeleiden hen in de transitie naar een nieuwe webshop,... Operationele uitvoering met kwaliteit, net omdat we hun werking en missie door en door kennen. Dat schept een band en zo werken we het liefst. In vertrouwen en van binnen naar buiten toe.De vraag is dus of je nog meer drogredenen zoekt om het niet te doen. Of kies jij eindelijk voor groei en investeer je in jezelf?


22 weergaven0 opmerkingen