Uitgetest: de pomodoro techniek

Bijgewerkt op: 27 apr.

Efficiëntie: de kunst zoveel mogelijk gedaan te krijgen in zo weinig mogelijk tijd. De optimale besteding van je tijd voor het best mogelijke resultaat. No time to mess around! Als je jezelf wijsmaakt dat je goed bezig bent omdat je vier virtuele meetings rug-aan-rug hebt ingepland, dan help ik je even van die illusie af. Niemand kan vier uur aan een stuk geconcentreerd blijven. Je kan je tijd efficiënter besteden door in korte stukken intensief door te werken. Deze techniek zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt in minder tijd.


Iedereen heeft een eigen manier van werken. Logisch. Alleen groeit die modus operandi mettertijd en houdt die niet altijd steek. Je hebt lijstjes-mensen: alle to do's netjes opgesomd, in verschillende lijstjes waardoor het overzicht zoek raakt. Je hebt de tool lovers, die meer tijd verliezen aan informatie management, dan dat er effectief gewerkt wordt. Je hebt de levende harde schijven: degene die erbij blijven geen lijstjes nodig te hebben want 'alles zit in het hoofd'. En dan heb je de combo's, die een deel in die hippe tool hebben zitten, door de stagiaire opgezet drie maanden geleden, een deel staat op blaadjes papier en dan stonden er nog drie belangrijke to do's op het programma voor deze week maar daar kunnen ze nu even niet opkomen. Toch beter opgeschreven,...


Gelukkig had Francesco Cirillo, een Italiaanse management consultant, in de jaren '80 hetzelfde programma. Hij besloot het anders aan te pakken. Dat leverde hem niet enkel een uiterst efficiënte werkdag op, maar ook een wereldbekende focus management techniek, een bestseller boek en een grootse carrière. Het begon allemaal...met een keukenwekkertje in de vorm van een tomaat. Zo eenvoudig is het.


Hoe werkt het?


De pomodoro techniek werkt met 5 eenvoudige stappen. Haal je alvast je kookwekkertje uit de keuken?


  1. Gooi al je taken op een figuurlijke hoop. Al je lijsten, tools en geheugen even omkeren. Echt letterlijk allés! Dat is jouw grote inventaris.

  2. Die inventaris van uit te voeren items kap je nu in hapklare brokken. Daarmee bedoel ik: maak van die grote items nu zeer concrete, gedetailleerde taken. Ze staan op zichzelf, moeten los van andere taken uitgevoerd kunnen worden en binnen de 25 minuten. Niet meer, ook niet minder. Noteer ze in volgorde van prioriteit.

  3. Zet de kookwekker op 25 minuten. Met timer van je smartphone kan het ook maar het is minder leuk. Bovendien is de visuele reminder van de wekker en de scherpe trilling best motiverend. Begin met de bovenste taak, want die heeft de hoogste prio. Wekker op 25 minuten, zonder afleiding doorwerken.

  4. Trrriiiinnngg, doorstrepen die taak! Well done. Nu gun je je brein maximaal 5 minuten ontspanning. Sta recht, doe wat stoelyoga, neem een koffie en maak je klaar voor de volgende pomodoro.

  5. Zo ga je door tot je 4 pomodoro's achtereenvolgend - met kleine tussenposes - hebt afgewerkt. Je bent nu 2 uur verder en hebt 4 taken afgerond. Na een reeks van 4 neem je een pauze van 10 tot 15 minuten. Ideaal om wat frisse lucht te happen of een appel te schillen.


Volgens de regels


Opdat dit echt goed werkt, leg je jezelf best nog wat spelregels op.


Regel 1


Wanneer je brein op dreef is, duikt er misschien nog een andere niet-werkgerelateerde to do op, zoals 'olijven halen voor de apero van morgen'. Daarvoor leg je een notitieboekje naast je. Ongewenste gedachtes pen je meteen neer zodat je ze uit je brein kan wissen. Delete!


Regel 2


Ook al zijn tomaten makkelijk om te versnijden, van deze pomodoro blijf je af. Niet versnipperen, niet aan sleutelen. Heb je tijd over, dan begin je meteen aan een volgende taak op je lijst. Niet per se in volgorde van prioriteit maar wel in functie van tijd die daarvoor nodig is. Zo kan je twee kleine taakjes bundelen tot 1 pomodoro. Na verloop van tijd zal je beter en beter leren inschatten hoeveel tijd je nodig hebt per taak. Ben je na 25 minuten nog niet klaar? Niet erg, neem alsnog je pauze en ga verder met de eerste taak. Noteer op je notitieblok dat je dit soort taken volgende keer moet opdelen in kleinere stukken.Het lijkt wat omslachtig, maar je zal merken dat dit - met enige oefening - je werkdag een stuk efficiënter maakt.Mag het wat meer zijn?Als je zoekt naar meer manieren om efficiënt bezig te zijn en zo effectief en gericht te groeien, dan zit je bij Walhalla Branding goed. We bouwen mee aan jouw hemel op aarde. In een Pump Up the business traject van drie maanden werken we aan de strategische groei: identiteit, missie en sales aanpak van jouw bedrijf. Ga je hiermee liever zelf aan de slag, dan is ons digitaal werkboek jouw ideale leidraad.
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven