Meet Mister Google

In onze vrije tijd zijn we graag met hem bezig, Mister Google. We vragen er vanalles aan, laten hem leuke shopping ideeën geven en hij vertelt ons met plezier wat zijn vrienden vinden van het lokale restaurant. Toffe peer, Mister G.

Waarom trekken we professioneel gezien dan niet zo vaak met hem op? Hij heeft veel meer in zijn mars dan je misschien zou vermoeden. Pas de drie actiepunten uit deze blog toe en jij en Mister Google zijn binnen de kortste keren beste vrienden.

Als je je business kan bouwen op mond-aan-mond reclame, dan heb je bewezen wat je waard bent. Toch is het riskant om enkel daarop te vertrouwen. Wat als er een 'new kid in town' komt? En hoe bereik je leads die zich ver buiten je bestaande netwerk bewegen. Neem het heft in handen en vergroot je actieve arena.SEOOOHH EN AAAAHH


Speciale Elektrische Oven? Stoere evenwichtige Oprichter? Not even close. Even terug naar de basics. SEO staat voor Search Engine Optimization. Hier hebben we het over Google als search engine. Andere veelgebruikte zoekmachines zijn Firefox, Bing,.. Een zoekmachine 'leest' alle pagina's op het internet en scant op kernwoorden. Wanneer je een zoekterm ingeeft, gaat Google op zoek naar de pagina's die het best aansluiten bij jouw zoekopdracht. Bijvoorbeeld pagina's die heel vaak jouw kernwoord gebruiken, die gestructureerd zijn opgebouwd, die makkelijk te laden zijn, die een metatekst hebben die helder en beschrijvend is, frequent back links verwerken... Kortom, veel parameters. De meest relevante goten we in een checklist. Je begrijpt zelf wel dat het dus cruciaal is om je website of landingspagina SEO proof te maken. Dat gaat een stuk verder dan een leuk tekstje schrijven. In de eerste plaats is het nuttig om onderzoek te doen. Via speciale tools zoals SEMrush, Yoast, Google Search Console of Rankmath doe je een SEO analyse. Vervolgens vergt het een commerciële pen die schrijft met SEO inkt. Voortdurend. Bij elk stuk content dat je toevoegt of wijzigt, duik je in je SEO checklist. Hou de boel levendig en up to date, daar wordt Mister G blij van. SEOOOWWZEKER Checklist ⛵ Jouw eerste actiepunt: verken een van de gratis SEO tools en onderzoek je eigen business.

 • welke zoekwoorden worden vaak gebruikt wanneer mensen jouw type dienst of product zoeken?

 • welke combinaties van zoekwoorden (= long tail search) gebruiken ze?

 • via welke zoekwoorden komen ze bij jou terecht?

 • hoe competitief zijn deze zoekwoorden? M.a.w. hoe moeilijk is het om andere SEO pagina's met dezelfde termen te overklassen?

 • over welke zoekvolumes gaat het? M.a.w. hoe niche zit je?


En SEA dan?


Aha, goed dat je het vraagt. Waar SEO helemaal gratis is - akkoord het kost een berg tijd en expertise - kan je de zoekmachines een handje helpen met Search Engine Advertising. Je komt ze vaak tegen, helemaal bovenaan (search ads) of in een uitgelicht vierkantje (display ads): de gesponsorde websites of producten. Hoewel het gaat over een piepklein blokje, komt er bij display ads best wat denk- en schrijfwerk te pas. De kunst is net om in een paar korte zinnen de kern mee te geven en te overtuigen. Je betaalt per klik. Aan de basis van jouw SEA campagne - raad je het al? - ligt een grondig SEO onderzoek. Kies de zoekwoorden waarvoor je met een ad zichtbaar wil zijn. In functie van die woorden ligt je kost per klik (CPC) hoger of lager. Slim kiezen is de boodschap.


Jouw Bedrijf


Zoek je heel specifiek naar de naam van een bedrijf, dan kan je in de rechterkolom een groot informatievak zien. Handig, denk je dan. Vooral slim. Ook dit vraagt manueel werk maar versterkt je Google ranking en je online betrouwbaarheid. Dit heet Google My Business of Mijn Bedrijf.


Een paar must use features:

 • Jouw activiteiten en diensten/producten

 • Je locatie en website

 • Je openingsuren

 • Je logo en een paar sprekende foto's

 • Contactgegevens

 • Reviews

 • Content postsIk weet niet hoe het met jou zit maar mensen zijn lui wanneer ze Googlen. Vaak wordt er grappend gezegd dat de beste plaats om een lijk te verstoppen, op pagina 2 van de zoekresultaten is. Omdat daar nooit iemand kijkt dus. Daarom wil je meteen keihard in het oog springen en jouw My Business profiel is een geschenk. ⛵ Jouw tweede actiepunt: maak jouw Mijn Bedrijf profiel aan op Google en vul alle must use features aan. Denk aan leuke beelden en correcte info. Vanaf nu kan je je klanten vragen om een Google Review in te vullen. Hoe meer reviews, hoe groter je social selling betrouwbaarheid. Daarnaast leveren die reviews jouw een ton aan nuttige informatie op om je bedrijf te verbeteren.

Digitale etalage


Dat is een van de puzzelstukken van Social Selling. Je bouwt je winkel, je kleedt je etalage in. Google focust niet langer op de grote multinationals met exuberante advertentiebedragen. Hij wil ook voor lokale spelers de weg naar de vele Google tools openmaken. Een goede instapper is Grow My Store. Op een super gebruiksvriendelijke manier controleert Google voor jou of alle parameters van je digitale etalage goed staan: URL, SEO etc. ⛵ Jouw derde actiepunt: zwier je winkel eens door de Grow My Store tool. Noteer de feedback en stel een actieplan op. Je hoeft je niet enkel tot je eigen etalage te beperken want via andere marktplaatsen en verdeelpunten kan je je virtuele vierkante meters verveelvoudigen. Verkoop je fysieke producten, dan zijn de opties legio. Denk aan Bol.com, Trooper en Google Shopping. De verdienmodellen van deze marktplaatsen verschillen maar in het algemeen komt het erop neer dat je een commissie per verkoop betaalt. Hoeveel die CPS (Cost per Sale) bedraagt hangt af van het platform. Zoals met alles wat online advertising betreft, vraagt het wat tijd om je parameters te verfijnen en je CPS te optimaliseren. Geduld en een kleine investering, daar zonder gaat het niet.


Tot hier geraakt? Dat is flink want het was een flinke SEOterham. Deze acties lijken misschien wat overweldigend. Laat je niet afschrikken, je weet wat je te doen staat. Verstand op nul en eraan beginnen. Of uitbesteden zodat jij je kan focussen op jouw sterktes.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven